Zwemlessen

Zwemlessen

De Tweesprong leert kinderen op een eigentijdse, speelse en kindvriendelijke manier zwemmen. Kinderen zwemmen bij ons in kleine groepjes met een vaste zwemonderwijzer. Hierdoor is er veel individuele aandacht voor uw kind. Plezier en leren gaan hand in hand op weg naar zwemveiligheid!

Onze lesmethodiek sluit aan bij de wijze waarop jonge kinderen leren, waarbij we rekening houden met het leertempo van ieder kind. Bij ons leert uw kind zwemmen in zijn of haar eigen tempo om tegelijkertijd maximaal resultaat te behalen. Wij vinden het belangrijk om ook goed te communiceren met u als ouder. Daarom werken wij zoveel mogelijk met vaste lesgevers op een lesgroep. U kunt altijd contact opnemen om te spreken over de voortgang van uw kind, zodat u continu op de hoogte blijft.

Easy Swim zwempakjes

Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich verschillend. Binnen de groepslessen krijgt elk kind de individuele aandacht die hij/zij nodig heeft. Dat is mogelijk door het gebruik van de Easy Swim zwempakjes. Het zwempak is ontwikkeld om perfecte ondersteuning te bieden tijdens het leren zwemmen. Het materiaal is van hoge kwaliteit en daarmee geschikt voor langdurig en intensief gebruik. Het product wordt al vele jaren gebruikt door honderden professionele zwemonderwijzers in Europa. U kunt het Easy Swim pakje aanschaffen in De Tweesprong. Schaft u het zwempak ergens anders aan? Dan moet u het model Easy Swim Pro aanschaffen. Het model Easy Swim Fun is niet voldoende.

Wij gebruiken Easy Swim zwempakjes voor onze zwemlessen

 

Tussentijds instromen

Kinderen kunnen ook tijdens het zwemlestraject instromen (dus later dan bij de reguliere start). Tussentijds instromen is mogelijk als het kind elders al zwemleservaring heeft opgedaan. In dat geval wordt het kind uitgenodigd om een keer te komen ‘voorzwemmen’. De coördinator zwemles kan dan bepalen op welk niveau het kind kan instromen. Tussentijds instromen is ook mogelijk als het kind in De Tweesprong recent heeft deelgenomen aan het ouder- en kindzwemmen. In dat geval volstaat meestal de informatie van de betrokken zwemonderwijzer voor de plaats waar het kind in het zwemlestraject kan instromen.

 

Kijklessen

Bij De Tweesprong kunt u de verrichtingen van uw kind vanuit het sportcafé en/of de foyer goed volgen. Maar als u wel eens van dichtbij wilt zien hoe het uw kind vergaat tijdens de zwemles dan kan dat! Tijdens de kijkles mogen vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s de zwemzaal in om te kijken.

Het laatste deel van de kijkles gaan de kinderen onder begeleiding van een toezichthouder spelen. Ondertussen krijgt u van de zwemonderwijzer een korte update over de voortgang van uw kind. Bent u verhinderd of heeft u een uitgebreide vraag? U kunt altijd gebruik maken van het vragenformulier. Stel uw vraag en de zwemonderwijzer neemt contact met u op om uw vraag te beantwoorden. Onze receptionistes stellen het vragenformulier graag aan u beschikbaar. Bekijk hier wanneer er weer kijklessen zijn.

 

Het Zwem-ABC

In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en zwemdiploma’s uitgeven. Dit is helaas niet wettelijk vastgelegd. De Tweesprong heeft echter de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. We worden ieder jaar onafhankelijk getoetst door de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid. U weet zeker dat de zwemlessen en het zwemdiploma bij ons voldoen aan de meest recente kwaliteitscriteria.

Dit geeft u als ouder/verzorger 3 zekerheden:

 1. Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat uw kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat.
 2. Uw kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C. Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C voldoet uw kind aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Deze officiële diploma’s worden bijvoorbeeld erkend door sportopleidingen en bij de uitoefening van verschillende beroepen, zoals brandweer en politie.
 3. Een constante kwaliteit van De Tweesprong, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen.

Haal het Zwem-ABC in zwembad De Tweesprong

 

Proef- en afzwemmen

Wanneer uw kind in de zwemles aan alle onderdelen voor het zwemdiploma voldoet, krijgt u een brief waarop staat dat uw kind mag proefzwemmen. Tijdens dit moment testen wij of uw kind voldoet aan de eisen voor het zwemdiploma. Bij het proefzwemmen zijn er geen bezoekers aanwezig in het zwembad. Wanneer uw kind alle onderdelen voldoende heeft afgerond bij het proefzwemmen, mag hij/zij afzwemmen. Gedurende het afzwemmen worden dezelfde oefeningen herhaald, maar zijn bezoekers welkom in het zwembad om het feest mee te vieren!

Let op: uw kind moet zowel bij het proefzwemmen als het afzwemmen aanwezig zijn om het zwemdiploma te behalen. Voor het C diploma is er geen proefzwemmen. Bekijk hier de data voor het proef- en afzwemmen. 

 

Zwemmen met Pingy

Bij de zwemlessen in De Tweesprong staat Pingy en zijn watervriendjes centraal. Bij de eerste zwemles krijgt uw kind een stickerboekje. Gedurende het zwemlestraject kunnen er stickers verdiend worden. Uw kind krijgt een sticker als hij/zij een tussendoel heeft afgerond. Klik hier voor de tussendoelen totdat het A diploma behaald is. Naast het behalen van stickers krijgen alle kinderen ook stickers bij bepaalde feestdagen. Ook als uw kind jarig is (geweest), ligt er een verjaardagssticker klaar.

 

Kledingeisen per diploma

Kledingeisen voor A en B:

 • Badkleding
 • T-shirt  of blouse met lange mouwen
 • Lange broek. In plaats van een lange broek mag ook een jurk of rok, maar dan wel met een rok die tot over de knie komt
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)
 • Wilt u uw kind ook een plastic tas meegeven waar we de natte kleding na het zwemmen in kunnen doen!

Kledingeisen voor C:

 • Badkleding
 • T-shirt of blouse met lange mouwen
 • Lange broek. In plaats van een broek mag ook een jurk of een rok, maar dan wel een rok tot over de knie. (Pyjama is niet toegestaan)
 • Jas met lange mouwen
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)
 • Wilt u uw kind ook een plastic tas meegeven waar de natte kleding in kan na het zwemmen!

 

Reguliere zwemles

Uw zoon/dochter kan in De Tweesprong met zwemlessen starten als hij/zij 4 jaar is. Aanmelden kan zelfs al eerder. De reguliere zwemlessen duren 45 minuten.

Lees verder

 

Garantiecursus A diploma

De garantiecursus is er op gericht dat kinderen binnen 5 maanden het A diploma halen. Ze zwemmen 1 keer per week en zwemmen dan 2 uur achter elkaar.

Lees verder

 

Garantiecursus C diploma

De C-compleet les duurt 1,5 uur en wordt gegeven op maandag, dinsdag en vrijdag. Uw kind krijgt bij deze cursus zwemles tot het C-diploma wordt behaald.

Lees verder

 

Direct plaats

Direct starten voor het A-, B- of C diploma? Bekijk op welke momenten er direct plaats is.

Lees verder 

 

Inschrijven

Het is handig om uw kind op tijd in te schrijven voor de zwemles, omdat er voor sommige dagen een wachtlijst is.

Lees verder

 

Jeugdfonds

Voor alle kinderen is het belangrijk om te kunnen sporten, ook als de ouders/verzorgers minder geld hebben. Het Jeugdfonds Sport en Cultuur biedt deze kinderen de kans om toch aan sport deel te kunnen nemen. In Kaag en Braassem is het ook mogelijk om gratis het zwemdiploma A te halen in De Tweesprong.

Lees verder

 

Algemene voorwaarden zwemles

Bekijk goed onze algemene voorwaarden bij zwemles, voordat u met onze zwemlessen start. Deze algemene voorwaarden staan ook altijd op het inschrijfformulier van uw kind.

Lees verder

Inschrijven zwemles